Friday, May 20, 2011

Siapa lagi hebat dekat kitchen ?? Lelaki ke Perempuan . .

Assalamualaikum! Fuyoh! Tajuk hangat tak nie brader? Kalau tak hangat kita kasi hangatkan. Hehe..Baiklah. Memasak? Kalau bercerita bab masakan. Sinonimnya dengan perempuan. Tetapi perempuan zaman sekarang ramai yang tak pandai memasak la..Macam mana nie? Kalau setakat masak air,lelaki pun boleh. Apa lagi? Meggi? telur? Nasi Goreng kampung ?  Lelaki pun boleh daa.. bukan setakat masak jer tak reti . . nak cuci ikan pun tak reti . . ha!! nak story sikit lah pasal cuci ikan nie . . teringat aku kerja kat food court dulu . . ada perkerja baru masuk kerja  . . bos pun bagi arahan suruh aku ajar budak baru nie . . aku pun naik gila lah kalau bos dah bagi arahan tu . . hahaha . . maklumlah exited budak baru masuk perempuan plak tu . . sape tak naik gila . . cun plak tu macam zaiton sameon muda2 . . hehe . . aku pun suro lah dia cuci ikan . . pastu aku pun buat lah kerja aku sendiri . . dalam 25 minit pun aku tengok dia buat kerja . . mak ai !! terkejut aku tengok dia . . korang nak tau tak nape aku terkejut . . mana tak nya aku suro dia cuci ikan jer kot . . tapi takyah lah sampai nak pakai selekup jerebu . . dah macam doktor pulak aku tengok dia . . hahaha . .yang peliknya mana dia dapat . . rupa-rupanya dia mintak dekat mak cik cleaner  . . mak ai !! teruk perangai . . sampai cuci ikan pun takot . . belum lagi menggoreng . . aku rasalah kalau dia menggoreng . . sanggup dia ambek helmet pakai . . maklumlah takot kene muka . . urm~~ . . ada orang macam nie kan . . hehehe . . 


ok2 tak nak lah cerita lebih-lebih nanti kene tomoi plak . .  hehe . . lazimnya lah Chef yang handal kat malaysia nie sume korang tau kan?? tak kan lah tak kenal Chef Wan . . ala Chef yang selalu kuar tv tu . . ala yang selalu kak senah ambek resepi2 masakkan dia tu . . ha !! tu lelaki ker perempuan . . lelaki . . hebat ker tak hebat . . mesti lah hebat kn . . kebanyakkan hotel2 yang chef sumenya lelaki . . kalau tak percaya cube buat lawatan hotel ke hotel . . mana ada perempuan . . kalau ada pun boleh dikira . . kan? . . kan? . . hehe . . Tetapi kan . . Walaupun kebanyakan lelaki lebih pandai memasak . . Kita bercakap pasal zaman sekarang ye . . Dua tiga kerat je gadis yang pandai memasak . . kan? . . kan ? Walaupun begitu,perempuan masih hebat dalam bab memasak! Lelaki tak boleh tandingi laa..Betul.."Eh! Mula-mula sokong pihak lelaki tetapi kenapa sokong pihak perempuan pulak??? yela . . cuba korang imbas kembali zaman 60an-70an . . ala senang cerita zaman nenek kita anak 4 time tu . . pandai tak nenek kita memasak?? kalau rewanglah dia lah paling sibuk . .  kadang2 tu sampai jadi ketua rewang . . kalau dorang masak . . mak ai!! betol2 sodap . . baik punya!! . . mak kita pun pandai masak jugak . . betol tak?? . . tapi anak dara ?? macam mana?? boleh ker hebat macam nenek ngn mak kita . . ?? urm~~. . 


jadi sapa lagi hebat memasak lelaki ke perempuan . . tergaru2 kepala memikirkan mana lagi hebat . . kalau aku lah lelaki . . bukan nak bangga kn lelaki . .tetapi kenyataan  . . kalau zaman dulu2 perempuan ar paling hebat . . tetapi sekarang lelaki lah . . aku cerita nie . . mesti korang cakap macam bajet good2 jer mamat nie . . aku cerita nie dasar pengalaman aku . . sebenarnya aku nie bakal chef . . so aku tau lah . . hehe . . jgn mrah. .  



6 comments:

FarhanahAdzlan said...

memang sekarang bnyak diakui lelaki bnyak pndai memasak bbanding permpuan..dan xdinafkan gak ada gak prmpuan zaman gitu zaman skarang..maybe trlalu pntingkn kerjaya..:)

Muhammad Ariff Asyraf said...

betul gak.. tapi smpai bila nak pntingkan kerjaya . . mcm mn klau 1 ari nnt dah b'kahwain . . sume perempuan kne buat btol x ?

aku hanya diriku said...

wahai Muhammad Ariff Asyraf....
mmm....mmg la dlm hotel kebanyakkannya semuanya llki akn berkuasa dlm dpur....mlas nk ckp bnyk la...ok la..ingt ckit,mmg awk bakal CHEF...tp,lelaki yang hebat ke yang akn ajar bakal chef tu(ariff)...kalo bukan WANITA jgk yg ajr bakal chef tu(ariff)...fikir2kan dan renung2 kan....selamat berfikir.....

Muhammad Ariff Asyraf said...

mak ai !! marah btol cik hanim . . sya x ckp cik hanim . . sya kat org lain . . tpi klau terasa . . nak wat mcm mn . . sory yer . . baru t'fikir sape yg ajar nnt . . hehehe...

qwerty uiop said...

Tuan blog ni dh meninggal ke?

qwerty uiop said...

Tuan blog ni dh meninggal ke?

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...