Tuesday, February 22, 2011

Apa bestnya ada abang@adik angkat?? adik sendiri pun tak terjaga..

Sering kali kita terdengar istilah abang angkat,kakak angkat dan adik angkat di kalangan masyarakat kita. perkara ini sudah menjadi sinonim dalam masyarakat dunia dan juga kita kerana kerap kali kita mendengar seseorang itu menjadi seorang budak itu menjadi adik angkat kepada seorang lelaki atau perempuan.aku heran betul kenapa perlu ada ikatan angkat2 nie..sedangkan adik dekat rumah tu pun tak terlayan..betul tak???

Jika ada bagaimana dan kenapa anda boleh mengiktiraf seseorang itu di dalam kategori ANGKAT dan ia boleh menyebabkan 1 hubangan terputus..oleh kerana adanya sikap berangkat-angkat..Jadi, disini aku akan menyenaraikan sebab musabab..




1) Jika anda sudah menjalinkan hubungan suami isteri@sedang bercinta..ia boleh menyebabkan pergaduhan dan perpisahan..


2)Sedarlah bahawa budaya angkat-mengangkat ini sebenarnya adalah tipu daya dan perangkap syaitan. Hakikat dan matlamatnya adalah sama. Itulah cinta yang diberi nafas baru.




Ingin aku ingatkan disini, apa yang kita buat, mesti ada kebaikan dan keburukan masing-masing. Sejak aku kaji benda nih, aku dah nampak banyak keburukan yang berlaku di depan dan disekeliling aku mengenai hal ini. Memang ada baiknya tapi banyak buruk daripada baik. Aku memang tak menggalakkan budaya angkat-angkat orang nih. Tak payah lah! Bersyukurlah dengan apa yang kita ada. Mesti korang cakap, dia (aku) tulis macam nih boleh lah sebab dia (aku) dah ada semua tuh (abang, kakak, adik). Buat yang anak tunggal, anak bongsu, anak sulung jangan lah marah. Ini hanya pendapat aku sahaja dan aku tau pendapat aku nih banyak negatif daripada positif. Hehe. BANYAK BURUK DARIPADA BAIKNYA. Itu je yang aku nak cakap. Sekian.

p/s: kepada yang terasa aku mintak maaf..aku hanya insan biasa...tapi boleh jadi luar biasa..hahaha

12 comments:

Nurul Farhanah said...
This comment has been removed by the author.
Nurul Farhanah said...

agreed! :)

Muhammad Ariff Asyraf said...

klau setuju..
akan tngan mcm usop..
hehe

RaraTan said...

betullahh tu. yang kandung snirik pun xterjage, nak berangkat2... nanti sndirik yang terangkat2. hua3

ain zuraini said...

ehehehe yela, adik sendiri pun tak terjaga...kekeke

Si DauN CeRi said...

dulu2 masa skola rendah main jugak angkat2 ni..hahah

tp skang langsung tak berminat dah..

erleena said...

stju2!!
tp kn kn el ade gak adek agkt,tp tak terase agkt pun sbb 'adek agkt' wat dat means ??adek sndri un xtjge,lyn adek xmcm lyn adek agkt mg useless nye kakak la kn haha

bse kalo nk berangkt ni pun el lbih kpde y sme jntina,kn org pndg len if len jntina kan3 :P

Rynie Nas a.k.a Myung Hee said...

adik dah ramai da...nak angkat2 ne tak main la...berat ooo...hahaha

Muhammad Ariff Asyraf said...

kadang2 bila sya tgk kwanlah..
dia ckp ngn adik kndung..
mai ai!!! mrah btol...
bile adik angkat...
baik jer..nak ape ckp jer...
heran btol aku..

nurul nadia nasir said...

saya sayang adek kakak n adek kandung saye !ta best ade hangkat menhangkat nehh..ta syiookk..kan kan :)

Muhammad Ariff Asyraf said...

nurul: btol tu..susah ada angkat2 nie..nnt bleh jdikan pergadohan..

ChAzStYlo said...

Jom Join Says.My untuk tutorial gambar sila add Facebook aku
Selepas Join, share kempen yang ada ya^^

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...