Sunday, February 20, 2011

Hubungan Sendiri Bermasalah, Orang Lain Kene Marah.

Hye!!Hari nie aku nak cerita pasal kenapa suka salahkan orang lain..aku nak cerita nie sebab aku ada baca 1 blog perempuan yang mana dia story pasal BF dia..tapi yang aku heran kenapa dia suka salahkan ex dia..padahal tu kesilapan dia.. Ape pendapat korang terhadap orang yang suka salahkan orang lain walaupun dia yang salah...bila dia salahkan orang lain tanpa sebab...dia yang buat salah then dia yang marah orang..Ape perlu buat dengan orang macam ni?


Jika seseorang membuat kesilapan, janganlah salahkan orang lain. Tapi salahkanlah kesilapan yang dia buat. But, to blame is not enough. Kenapa perlu salahkan saja? Tiada pilihan lain selain menyalahkan orang? Cubalah perbetulkan orang itu. Jangan tau salahkan orang saja. Setiap orang ada maruah mereka yang tersendiri. Bila kita salahkan seseorang tanpa cuba memperbetulkan dia, orang itu akan merasakan yang dirinya tidak berguna. Dia rasa tiada orang yang peduli pun dengan dia. Bila sudah fikir macam tu, dia tidak akan kisah lagi untuk ulang balik kesilapan yang sama. Remember, human will never escapes from mistakes. Akan ada satu point tertentu dalam hidup, kita juga akan melakukan kesilapan.

Pengajaran Dari Kisah Perempuan tu..
1. Jika anda sedang menghadapi masalah hubungan cinta anda, ingatlah minda anda akan cenderung untuk menjadi tidak rasional/waras.
2. Ketika anda dilanda masalah cinta, minda kuno (primitive brain) anda akan ‘take charge’ di mana anda akan sering melakukan tindakan di luar kawalan anda.
Contohnya cakap main lepas, suka marah orang, dan asyik moody. Sebaik-baiknya tenangkan minda anda dan berfikir secara rasional sebelum anda melakukan sebarang tindakan yang boleh menyakitkan pihak lain.


p/s: oleh yang demikian, jangan la kita suka salahkan orang ..tapi sentiasa la nikmati ia dengan menghiasinya dengan penuh warna-warni dan pelbagai corak..sentiasa panjatkan doa dan kesyukuran pada ALLAH yang Maha Mengetahui..

..kadang2 ALLAH sembunyikan matahari..
..Dia datangkan petir dan kilat..
..kita menangis dan tertanya2 ke mana hilangnya sinar..
..rupa2nya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah..

Cerita ini tak ada kene mengena dengan yang hidup atau pun dah mati..yang terasa aku mintak maaf??
saya hanya insan biasa...

10 comments:

Ain Atika Zailani said...

susah kalau asek nak salah kan orang lain..silap sendiri tak nak amk tau..kena trik dia bia dia sedar sebenar nye kne fikir profesional...yiihooo...

muhsin aminudin said...

rasa cam kenal la spe punye kisah tu.. what u give, u get back

ain zuraini said...

mmg ade org jenis camni...tak suka ngaku kesalahan diri sendiri & cari org utk dipersalahkan...resam hidup...

azie2829 said...

haha..memang ada juga orang sebegitu & sebegini...tp story sebalik cerita la yg orang tatau...huhu...like mine..org tue sndrik yg ngaku slh...n memang dia slh..hoho...i dh ok pn..cuma kenang blk tu..mcm lwk pn ada...buang ms jerk..~
one thing " what goes around comes around"...

Muhammad Ariff Asyraf said...

ain: btol tu..klau kita bg sedaran pun..tkot sia2 jer..

muhsin: spe tu muhsin? nak tau gak..

ain zuraini: tu lah..manusia d'katakan..

azie: yg lama usah d'ingatkn kembali..

muhsin aminudin said...

kalo aku sebut, kang ko yg tak tdo nnt.

Muhammad Ariff Asyraf said...

muhsin: knape ko blog aku dlm fb?
xyah cite lah...wat png jer..

muhsin aminudin said...

bukan blog, block. aduh. terkantoi slang british ko
aku bukan block la.. aku deactivate je.. bosan la.. hehe
layan faceblog plak

fyna said...

pendek kata,jangan tuding jari kat org laen...





jom singgah n follow belog saya..
http://inibelogfyna.blogspot.com

Muhammad Ariff Asyraf said...

muhsin: sory2..aku slah taip..biasa sgt main blog..hahahaha..

fyna: btol tu..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...