Thursday, February 17, 2011

bila hati terasa tidak dihargai, habis tembakau puntung dibuang.

Bila aku baru menapak pulang dari menunaikan Solat Jumaat, aku terus bukak blog..
mula2 aku juz nak jegok blog orang jer..tapi bila dapat panggilan dari seorang kawan..
tiba-tiba aku rasa nak luahkan isi hati aku yang seberapa ini..orang lihat aku..
seorang yang happy,funny,ada duit jer..tapi tu sume luaran jer..bukan dalaman..
tapi apakan daya..dugaan aku sebagai seorang kawan..kalau aku cakap "tidak
mesti kau nak marah kan..tapi aku nak jaga hati kau..aku cakap lah "yer"..
apa2 pun aku nak berusan dengan kau kali ini jer..pasni pandai2lah sendiri..


Kata ibu aku , sahabat tu ibarat lesung dan alunya. Tanpa salah satu darinya maka tak boleh la kedua- duanya berfungsi. Dan jika hilang alu ataupun lesung tak ada apa yang boleh dibuat lagi.. Hmm begitu hebat tafsiran seorang ibu terhadap nilai seorang sahabat.. 

Kalau tak ada pergaduhan, perselisihan faham, persahabatan itu belum benar- benar kukuh untuk di uji. Ia juga merupakan mekanisme mematangkan diri.

Hargailah sahabat kita selagi mereka masih ada. Tunaikan tanggungjawab kita sebagai seorang sahabat yg betul2 bermakna. Maksudnya bila kita tak ada, kehilangan kita tu di rasai.

Untuk sabahat2 yang di kasihi teruskanlah apa yang kita perjuangkan selagi nyawa masih berbaki, selagi nafas tidak berhenti...




Sering aku tegaskan pada hati.. Tak perlu menjaga hati orang lain kalau hati sendiri sakit.. Erm.. Tapi tak terdaya.. Memang sifat kasihan dan simpati aku sukar dikikis.. Sebab tu cakap aku nie sensitif dan berhati tisu..kadang kala aku nie suka simpan jer dalam hati lalu ku serahkan takhta itu pada azman..
Maaf.. Coretan di petang ini yang agak menjengkelkan..

bila hati terasa tidak dihargai, habis tembakau puntung dibuang (?)

8 comments:

Izzaty Ishak said...

Tajuk post best lah :D

muhsin aminudin said...

tak sangka..

Muhammad Ariff Asyraf said...

izzaty ishak: best erk..hehe..thx.

muhsin aminudin: asal ko terasa plak..

ain zuraini said...

tisu pun tisu la....

Muhammad Ariff Asyraf said...

hahaha

T'nie on the Blog said...

hihihi!
http://clothpuppet.blogspot.com/2011/02/eat-pray-love.html

syuhada mokthar said...

kehilangan seorang sahabat yg amat disayangi lebih memeritkan dari kehilangan seorang kekasih..
skunk pon salah seorang sahabat saye dah xmcm dulu lg..mmg amat terasa laen giler perasaan time 2..
huuuuu sob sob sob...
heeee

Muhammad Ariff Asyraf said...

sbarlah nie dugaan berkawan..
kita kne ingat 1 jer...
kita idop ibarat roda..
kdng2 d'bawah..kadang2 kita diatas...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...